Fra soldrevne mikrokøkkener til døgnrytmesensorer til at hjælpe demente. Fra vilde fødevarer til interiørprodukter af genanvendte kaffesække.
Tror du, at der er en modsætning mellem at tjene penge og at gøre noget godt for miljø og mennesker? Så kan du godt tro om igen. ”Doing good” og ”doing well” er ikke længere modsætninger, og der er en kæmpe udvikling i gang, hvor investorer i højere og højere grad investerer med fokus på både økonomisk afkast og positiv impact på verden.
Men hvad er impact-investering helt præcist? Hvordan gør man? Og hvilke af de såkaldte impact-ivæksættere findes der?
Christian Arnstedt og Anne Skare Nielsen v. Investor Days. Fotos: Lenka Simkova
Hvad er impact-investering?
Helt grundlæggende kan man definere impact-investering som: Målrettet investering i virksomheder mhp. at skabe gavnlig social eller miljømæssig effekt og samtidig skabe et økonomisk afkast.
Impact-investering er altså ikke et filantropisk projekt, hvor man donerer penge til velgørende formål, men derimod en investeringsstrategi, som både har til formål at skabe positive effekter i samfundet og give investoren et økonomisk afkast.
Stigende fokus på impact blandt investorer
Ifølge tal fra Danske Bank er investeringer i impact-startups vokset med næsten 600% i Norden siden 2016.
Det billede blev tydeliggjort, da Bæredygtig Herning havde besøg af bl.a. investor Christian Arnstedt (kendt fra DR-programmet ”Løvens Hule”) til første omgang af efterårets Investor Days, hvor vi satte fokus på impact-investering i samarbejde med Den Sociale Kapitalfond.
Christian Arnstedt nævnte, at der er et stigende fokus på bæredygtighed blandt investorer. Flere og flere investorer vægter arbejdet med social og/eller miljømæssig bæredygtighed højt i deres investeringer, og der bliver derfor ledt større summer penge ind i udviklingen af virksomheder, der aktivt lægger strategier for deres impact på verden.
Ét framework til at forstå impact er Impact Frontiers fem ’impact-dimensioner’, som du kan se på billedet her:
Kig efter dem, der prøver at gøre noget svært
Fremtidsforsker Anne Skare Nielsen holdt også oplæg til første omgang af Investor Days, og hun anbefalede de fremmødte investorer at kigge efter dem, der forsøger at gøre noget svært.
”Selvom de ikke er i mål nu, så bliver man kun bedre til det, man øver sig på, og dem, der øver sig på at løse de sværeste problemer i vores samtid, er måske også dem, der kan gøre den største forskel fremadrettet,” sagde Anne Skare Nielsen.
Hun sammenlignede udviklingen fra industrialiseringen frem til i dag med et skift fra Matador til puslespil.
”’De gamle spilleregler’ fra industrialiseringen er som et spil Matador, hvor det gælder om at skrabe så meget til sig som muligt og slå alle modstandere ud. ’De nye spilleregler’ er som et puslespil med 5000 brikker, hvor man skal arbejde sammen i teams og bidrage med forskellige brikker, så man pludselig kan se det større billede,” sagde Anne Skare Nielsen.
Arbejdet med bæredygtighed er altså svært og komplekst, og vi kan kun lykkes i fællesskab.
Det kan derfor være en god idé at gå sammen med andre ligesindede investorer, som bidrager med andre kompetencer, når man skal vurdere investeringspotentialet i en impact-startup.
"’De nye spilleregler’ er som et puslespil med 5000 brikker, hvor man skal arbejde sammen i teams og bidrage med forskellige brikker, så man pludselig kan se det større billede"
Anne Skare Nielsen | Fremtidsforsker
Hvem er de egentlig - de startups, der arbejder med impact?
Der findes flere og flere gode eksempler på iværksættere, der starter deres virksomhed med bæredygtighed og/eller impact i kernen af deres forretning.
Hos Bæredygtig Herning havde vi i efteråret 2022 en række startups forbi huset, hvoraf seks af dem pitchede til et samlet pitch-event i november 2022:
- Pesitho
- Kaffepuden.dk
- LifeBonder
- Klima-Mad
- Brane
- Clutch Nutrition
Impact-forløb hos Bæredygtig Herning
Hos Bæredygtig Herning stod efteråret 2022 bl.a. i impact-investeringernes tegn. I fællesskab med Den Sociale Kapitalfond kørte to parallelle forløb; Impact Startup Programme, hvor tre startups i løbet af efteråret gennemførte et træningsprogram og Investor Days, hvor (kommende) investorer mødtes om forskellige temaer under paraplyen ”impact-investering”.
Det hele kulminerede med et samlet Pitch-event i november 2022.
Kontakt
Er du interesseret i at høre mere om impact-investering? Så tag kontakt til os.