Carsten Thor er en af Hernings bæredygtige pionerer. Det har han været, siden han opkøbte tømmeret fra et nedlagt færgeleje i Korsør og begyndte at skabe møbler af det smukke, slidstærke træ.

Allerede på lang afstand kan man se, at det høje, mørke træbord, der fungerer som samlingspunkt i Bæredygtig Hernings loungeområde, ikke er et hvilket som helst bord. Øjne og hænder drages af den ujævne og silkeglatte overflade, og de fire meter lange planker hvisker en historie, man ikke kan overhøre. Azobétræet, som bordet er lavet af, har fungeret som bolværk i danske færgelejer i et halvt århundrede og har fået en hel del undervandstæsk, inden de kom under kærlig behandling af Carsten Thor og hans team i Thors Design for at ende som plankebord netop her. Carsten opkøber træet fra havne, der enten skal nedlægges eller bygges om, og indtil videre er i alt syv danske færgelejer blevet genanvendt til plankeborde, bord- og bænkesæt, stole, plantekummer og meget andet.

 

”Min virksomhed har eksisteret siden 2001 – det vil sige før der rigtig var noget, der hed bæredygtighed”, siger Carsten Thor. ”Da jeg startede, hed det bare sund fornuft, og det er stadig sådan jeg ser på det. Man kan ikke bygge en forretning på at sælge noget, bare fordi det er bæredygtigt. Man er nødt til at lave et produkt, som kunderne vil have. Møblerne vi laver af genanvendt træ, giver noget til et rum. De kommer med en varme, en historie og noget taktilt, som passer ind både i liebhaver-boliger med sildebensparket, på bondegården og i mødelokaler og restauranter”.

"Man kan ikke bygge en forretning på at sælge noget, bare fordi det er bæredygtigt. Man er nødt til at lave et produkt, som kunderne vil have"

Carsten Thor  |  Indehaver, Thors Design

I Carstens øjner er vi blevet for ensidige i vores definition af bæredygtighed – vi fokuserer for meget på CO2-aftryk og for lidt på alle de andre aspekter, der gør et produkt bæredygtigt.

”Bæredygtighed er meget mere end CO2 – det handler også om holdbarheden af det, man køber. Hvor længe kan man have det stående? Vores møbler holder i hvert fald i 50-100 år, og det er i sig selv bæredygtigt. Et andet aspekt er det sociale. Vores træ skæres op på et savværk, hvor medarbejderne på den ene eller anden måde har det lidt svært. Vi hjælper til at give dem følelsen af at bidrage med noget på arbejdsmarkedet, og den form for social bæredygtighed er også vigtig”.


Bæredygtighed er meget mere end CO2 – det handler også om holdbarheden i det, man køber. Hvor længe kan man have det stående? Vores møbler holder i hvert fald i 50-100 år, og det er i sig selv bæredygtigt

Carsten Thor, indehaver, Thors Design

 

Carstens bæredygtighedsfilosofi er holistisk og jordnær, men også teknologioptimistisk. Han tror ikke på ekstreme tilgange om at opgive alt forbrug og moderne bekvemmeligheder. Han tror på sund fornuft og balance – og på, at mange af svarene på vores udfordringer skal findes i ny og grøn teknologi. Og så tror han på oplysning til borgerne om bæredygtighed – det er blandt andet derfor han er medlem af Bæredygtig Herning.

”Jeg mangler ikke sparring til at gøre min forretning mere bæredygtig – det er ikke derfor jeg er medlem her. Jeg er medlem, fordi jeg gerne vil inspirere til bæredygtighed hos en masse andre. Det er selvfølgelig dejligt, at mine ting bliver set af mange mennesker i Bæredygtig Hernings lokaler, men for mig handler det ikke så meget om at få forretning ud af det – det handler om at inspirere til at skabe en bedre jord”.

Virksomhed

Thors Design

Web

https://www.thors-design.dk/