Med ansvaret for et arrangement der løber over ti dage og blandt andet involverer 1000 heste transporteret ind fra 70 lande – primært i Europa – kan det være svært at vide, hvor man skal starte med de bæredygtige tiltag. VM i Ridesport løber af stablen i Herning i sommeren 2022, og arrangørerne fik idéudvikling, viden og forslag til flere konkrete tiltag med i pakken, da de blev sat i kontakt med Bæredygtig Herning.

Malou Trabjerg og Sofie Loft sidder som henholdsvis daglig leder og Head of Side Events i den organisation, der skal få VM i Ridesport til at blive en realitet i Herning i sommeren 2022. Det er dem, der skal få 200.000 gæster, 500-700 atleter fra 70 lande, 1000 heste, 1100 mediefolk og 1000 frivillige til at svinge i takt, når det går løs d. 6. august. Alt imens 200 millioner seere ser med fra de +150 lande, der på nuværende tidspunkt har købt TV-rettigheder.

 

”Det er selvfølgelig en kæmpe opgave at håndtere al praktikken omkring et event af den her størrelse”, siger Malou. ”Men en af grundene til, at Herning fik den ære at afholde VM, var fordi det lå i vores bud, at bæredygtighed ville være et stort fokusområde for afviklingen. Og det er en lige så stor udfordring at tænke netop det aspekt ind i alt, hvad vi gør. Man kan godt blive lidt handlingslammet, indtil man kommer i gang, for hvordan gør vi det bedst og hvor langt kan vi gå? Her har Bæredygtig Herning været en uvurderlig sparringspartner for os”.

"Man kan godt blive lidt handlingslammet, indtil man kommer i gang, for hvordan gør vi det bedst og hvor langt kan vi gå? Her har Bæredygtig Herning været en uvurderlig sparringspartner for os"

Malou Trabjerg  |  Head of Office, VM i Ridesport 2022

Sofie supplerer: ”Den her begivenhed er en unik mulighed for at vise, nogle af de ting som Danmark kan inden for bæredygtighed, og hvordan vi formår at tænke det ind i alle detaljerne. Det her er ikke en fodboldkamp, der varer 90 minutter – det er ti dage fra kl. 8 om morgenen til midnat, så vi har gæsternes opmærksomhed i meget lang tid. Det skal vi udnytte.”

I løbet af det sidste år har Bæredygtig Herning fungeret som sparringspartner og inspirator for VM i Ridesport 2022, og foreningen har åbnet sit netværk af eksperter op for organisationen.

"Bæredygtig Herning har været rigtig gode til at gøre bæredygtighed operationelt for os”, siger Malou. ”De har vist os, at der er en forretningscase i at lave bæredygtige tiltag, og de har grebet alle de bolde vi har kastet op i luften og spillet tilbage med løsningsforslag på vores udfordringer. Og så har de ikke mindst åbnet op for deres kæmpestore netværk.”

Bæredygtig Herning har været rigtig gode til at gøre bæredygtighed operationelt for os. De har vist os, at der er en forretningscase i at lave bæredygtige tiltag, og de har grebet alle de bolde vi har kastet op i luften og spillet tilbage med løsningsforslag. Og så har de åbnet op for deres kæmpestore netværk.

Malou Trabjerg, Head of office, VM i Ridesport 2022


Bæredygtighedsstrategiens tre ben

Organisationen bag VM har arbejdet med tre ben i deres bæredygtighedsstrategi: For det første vil man være mest muligt bæredygtige omkring alt det, der skal produceres til eventet og tænke i at give tingene et efterliv. Her er dommertårnene et godt eksempel. De bliver produceret af eleverne på Herningsholm erhvervsskole og laves i genbrugstræ eller FSC-certificeret træ. Og efter VM skal de leve videre i rideklubber rundt omkring i Danmark. ”På den måde producerer vi bæredygtigt, der er et socialt aspekt og vi tænker cirkulært”, siger Sofie og fortsætter: "Faktisk ser vi hele tiden efter steder, hvor vi kan sætte gang i en positiv bevægelse. Vi skubber fx til leverandører og får lavet løsninger til eventet, som de vil bruge i deres hverdag, også efter VM er gennemført. Med så stort et arrangement, er der mange steder vi kan sætte ringe i vandet."

Det andet ben handler om at vise, hvad Danmark kan inden for bæredygtighed. Til det formål etableres der en såkaldt verdensscene, som er et udstillingsunivers, hvor man vil udnytte den opmærksomhed der er rettet imod Danmark til at formidle nogle bæredygtige fortællinger. ”Her havde vi aldrig fået adgang til de nødvendige nøglepersoner uden Bæredygtig Hernings netværk”, siger Malou.

Det tredje ben går ud på at skabe et eftermæle i Herning, når VM er slut. Til det formål skal der plantes en VM-skov. ”Vi kalder det ’a growing legacy’, siger Sofie. ”Det er både en måde, hvorpå vi kan give noget tilbage til lokalsamfundet, som har herlighedsværdi og kobler naturligt til ridesporten, der jo er en sport i tæt samspil med naturen. Samtidig klimakompenserer den for noget af det CO2, som vi udleder i forbindelse med eventet.

Stejl læringskurve
Filosofien bag organisationens bæredygtige tiltag er, at hvis alle gør lidt, så gør vi tilsammen meget. ”Vi har lært, at vi ikke skal lade ønsket om at gøre det perfekt stå i vejen for ønsket om at gøre det rigtig godt”, siger Malou. ”Vi er stolte af alle de områder vi har tænkt ind i vores bæredygtighedsplan – lige fra vores nej til engangsflasker med vand til alle ansatte, frivillige og pressefolk til vores fokus på affaldssortering, madspild og en fornuftig udnyttelse af hestenes efterladenskaber. Og jeg tror, der er et stort behov i event-branchen for at få lavet et inspirationskatalog med hele paletten af ideer og en liste over gode leverandører. Det er helt sikkert vores mål at lave det efter VM”.

Sofie og Malou er enige om, at Bæredygtig Herning er en vigtig spiller for kommunens bæredygtige udvikling. Som Malou siger, ” I sidste ende kan det være Bæredygtig Herning der er med til at gøre hele forskellen for hvor godt Herning klarer sig som bæredygtig kommune. De sætter virkelig nogle aftryk, som kommer kommunen til gode. De får tanker gjort til handling og de gør bæredygtighed til noget man gør, ikke bare noget, man taler om. De har været rigtig gode til at åbne vores øjne og skabe en business case, vi kunne forholde os til”.

Web

https://herning2022.com

VM i Ridesport 2022. Bæredygtig Hernings bidrag: Rådgivning, inspiration og etablering af kontakter