Bæredygtig Herning lagde lokaler til og faciliterede, da der blev afholdt Climathon i byen – et event, der løb af stablen i 200 byer verden over samtidig. I Herning skulle studerende finde bæredygtige løsninger på tekstiludfordringen.

”Folk køber for meget, og de beholder det ikke længe nok”. Sådan opsummerer
20-årige Lukas Lindberg den tekstiludfordring, der var fokus for Hernings Climathon, som fandt sted d. 28-29 oktober 2021. Lukas Lindholm læser til ingeniør i forretningsudvikling på AU Herning og var sammen med omkring 30 studerende fra AU Herning, VIA University College og Erhvervsakademi MidtVest inviteret med til eventet. Herning Kommune og de tre uddannelser bad her de studerende komme med bæredygtige ideer til, hvordan man kan indsamle og genanvende de mange ton tekstiler, der hvert år bliver smidt ud.

Laila Johansen er udviklingskonsulent i Herning Kommune og siger: ”Herning er kendt for sin ekspertise inden for tekstilproduktion, og vi vil også gerne være dem, der kommer med løsninger på den bæredygtige udfordring. Vi kan godt lide at gøre tingene sammen her i byen, så det var oplagt for os at sætte en gruppe forskellige studerende sammen, der har hver deres interesseområde – enten inden for det tekniske eller det mere kommercielle. Vi håber det bliver starten på et succesfuldt netværk, hvor studerende arbejder med at skabe en varig forandring”.

 

Bert Meijers, som er program manager hos Bæredygtig Herning og medarrangør af arrangementet, synes de studerende har arbejdet med stor energi og dedikation i de to dage, Climathon har varet. ”De studerende vidste måske ikke helt hvad de skulle forvente, men de blev fulde af gåpåmod, da det gik op for dem, at de skulle finde idéer til, hvordan vi mindsker tøjspild, mens vi øger tillid og gennemsigtighed i tekstilbranchen – det passer lige ind i deres interessefelt”, siger han. ”Den lokale forankring er rigtig vigtig for os, så det har været en stor succes at vælge et emne, der passer så godt til Hernings profil som tekstilby”.

De studerende blev fulde af gåpåmod, da det gik op for dem, at de skulle finde idéer til, hvordan vi mindsker tøjspild, mens vi øger tillid og gennemsigtighed i tekstilbranchen

Bert Meijers, Program Manager, Bæredygtig Herning

Climathon er en international bevægelse hvis formål det er at engagere byer og borgere i handling for klimaet. Som arrangør samler man borgere, studerende, virksomheder, politikere og andre til to dage i innovationen og engagementets tegn. I Herning var det erhvervssamarbejdet Tekstilsymbiose, der fik gavn af de studerendes arbejde. Der blev udviklet en række nye, lokale initiativer, som der skal arbejdes videre med. Bæredygtig Herning stod bag programmet i samarbejde med Herning Kommune og med rådgivning og implementeringshjælp fra cirka cph.

"Herning er kendt for sin ekspertise inden for tekstilproduktion, og vi vil også gerne være dem, der kommer med løsninger på den bæredygtige udfordring"

Laila Johansen  |  Udviklingskonsulent, Herning Kommune