For Søren Vester, designer og TV-darling kendt fra TV-programmer som ”I hus til halsen” og ”Søren Vesters have” er det mindst lige så vigtigt, at man har fokus på indre bæredygtighed, dvs. det mentale og fysiske helbred, som det er, at vi alle sammen skal bidrage til den ydre omstilling af samfundet. For uden indre overskud kan man ikke rumme at skabe forandringer omkring sig.

 

Grønne polstrede sofaer og bløde lænestole dannede halvcirkler foran en lille scene i de højloftede lokaler, da 61 morgenfriske gæster mødte op til morgenevent hos Bæredygtig Herning. På scenen brændte en virtuel pejs, og en summen af snak bredte sig sammen med duften af kaffe og croissanter, imens gæsterne langsomt fyldte sofarækkerne op.

For de fremmødte gæster startede morgenen med første runde af Bæredygtig Hernings nye eventrække, ”Fireside Talk”, som torsdag d. 10. marts 2022 bød på en snak om indre og ydre bæredygtighed sammen med designer og TV-darling Søren Vester.

Vi skal have kroppen med

”Vi starter lige med en sang,” siger Thea Lyng Thomsen, direktør i Bæredygtig Herning, som modererer morgenens samtale.

Søren Vester supplerer:

”Jeg kan altid godt lide at starte med en sang. Det er simpelthen så vigtigt at få kroppen med. Det gør jeg både, når jeg laver TV, og når jeg er sammen med mit herregymnastikhold. Vi er sådan et godt blandet hold på mellem 75 og 120 kg.”

Søren Vester har salen med sig. Gæsterne griner og kigger opmærksomt op på den imødekommende midtvestjyde, som med store armbevægelser og et endnu større smil får hele publikum med, når de synger ”Du skal plante et træ” af Piet Hein.

Og det er ikke bare en sjov gimmick, at publikum skal rejse sig og synge med. Det er en vigtig pointe for Søren Vester, at vi skal have kroppen med i det, vi gør.

”Den menneskelige faktor er tit for undervurderet,” siger Søren Vester og fortsætter:

”Vi skal passe på os selv og hinanden, for ellers kan alle mulige store visioner være ligegyldige. Hvis vi ikke passer på vores fysiske og mentale helbred, så bliver det rigtig svært at rumme de udfordringer, der f.eks. ligger i den grønne omstilling.”

For Søren Vester er det derfor også essentielt at tænke pauser ind som en naturlig del af dagligdagen.

”Man skal turde at stemple ud og tage pauser. Sådan en middagslur, det kan altså gøre underværker. Det siger jeg jer. Da jeg gik på designskolen, og der var frokostpause, så skyndte jeg mig at tyre min mad ned på 10 minutter, og så havde jeg 20 minutter bagefter til at sidde på en stol og stirre ud i luften eller lægge mig ned. Det er altså stærkt undervurderet,” siger Søren Vester.

"Vi skal passe på os selv og hinanden, for ellers kan alle mulige store visioner være ligegyldige. Hvis vi ikke passer på vores fysiske og mentale helbred, så bliver det rigtig svært at rumme de udfordringer, der f.eks. ligger i den grønne omstilling."

Søren Vester  |  Designer, Vesters Workshop

Vi skal alle sammen gøre lidt

Ifølge Søren Vester handler den bæredygtige omstilling også i høj grad om, at vi alle sammen skal bidrage med det, vi kan – i de lokale kontekster, vi indgår i.

”Man skal gøre det, man er allerbedst til, der hvor man er. Vi kan alle sammen bidrage. Og nogle gange handler bæredygtighed om de små valg, vi alle sammen kan tage i hverdagen. Vi kan kigge på rengøringsmidler og finde noget med færre kemikalier, vi kan købe genbrugstøj og overveje: ’SKAL jeg komme i en ny kjole hver gang?’. Hvis alle begynder at tænke over de små valg, så kan der altså ske store forandringer,” siger Søren Vester.

Samtidig er det vigtigt for Søren Vester, at arbejdet med bæredygtighed ikke bliver et elitært projekt.

”Det kan hurtigt blive meget elitært, men man må aldrig fordømme andre ift. den rejse, de er på. Alle starter et sted, og vi kommer bare længst, når vi hjælper hinanden i stedet for at tale ned til folk,” siger Søren Vester.

For Søren Vester er det derfor også vigtigt, at vi forsøger at præge udviklingen, hvis vi synes, at noget kan gøres bedre.

”Vi er så lille et land, at vi faktisk har meget stor mulighed for at præge politikernes beslutninger. Det kræver bare, at vi tager telefonen og ringer op eller skriver en mail. Jeg vil i hvert fald gøre det, jeg kan. Og så bare opfordre andre til at gøre det, de kan. Jeg håber, at der kommer til at stå ’Han gjorde, hvad han kunne’ på min gravsten,” siger Søren Vester.

Herningsholm-elever fra bæredygtighedslinje deltog

Blandt deltagerne ved Bæredygtig Hernings ”Fireside Talk” var en skoleklasse fra Herningsholm Erhvervsgymnasium, som går på HHX-linjen ”People, planet, profit”, hvor undervisningen har et særligt fokus på bæredygtighed.

Line Mejer, som er underviser på Herningsholm, havde sine elever med til morgeneventet og kunne tage god inspiration med hjem til undervisningen.

”I vores fag har vi bl.a. fokus på, hvordan virksomheder kan blive mere bæredygtige, og hvordan vi kan kommunikere om bæredygtighed. Vi har deltaget til Fireside Talk hos Bæredygtig Herning i dag for at få noget inspiration til den daglige undervisning,” siger Line Mejer.

”Eleverne har taget godt imod den her Fireside Talk i dag. De syntes, det var rigtig sjovt og dejligt at få noget inspiration med tilbage til deres dagligdag,” siger Line Mejer.

Ifølge Søren Vester er det også vigtigt at have de unge med i samtalen om, hvordan vi skaber en bæredygtig udvikling af vores samfund.

”Nu har vi en ny verdensorden, og heldigvis har vi en masse unge mennesker, der ved meget mere om klima og biodiversitet, end vi har gjort tidligere. Det er simpelthen så fedt at se, at der er så mange unge, der er mødt op i dag, og det er jo også jer, der i høj grad kommer til at skabe udviklingen fremover,” siger Søren Vester.

Virksomhed

Søren Vester, Vesters Workshop

Web

http://www.vestersworkshop.dk/