Hvad har Skejby Sygehus, Horsens Kommune og Lunar til fælles? De sidder alle på deres eget plastaffald, bogstaveligt talt. Brugte møbler, it og inventar fra deres gamle kontorer, som nu er granuleret og lavet til nye langtidsholdbare møbler. Når møblerne engang skal skiftes ud, så bliver de opkøbt igen af Daarbak Design, som har muliggjort hele processen. En regenerativ og cirkulær proces, hvor missionen er at minimere virgin-materialer og bruge det, der er.

Men hvorfor tænke regenerativ- og cirkularitet ind i vores indretning af de kontorer vi sidder i?

Horsens er et eksempel på en kommune, som både sparede CO2 og kroner ved at tænke regenerativt og cirkulært i deres flytning af lokaler. De skulle flytte 1100 arbejdspladser fra 4 store lokationer, hvor Daarbak Design ryddede 21.000 m2 og genanvendte samtlige møbler. Resten blev doneret til nonprofitorganisationer eller lavet til nye ressourcer.

Mærkesagerne er på plads hos Daarbak Design, de vil bruge så få virgin-materialer som muligt. Alle mennesker og materialer skal have en chance til og fyldte lastbiler, som tager afsted, skal altid komme fyldt tilbage. - Men hvordan ser det ud i praksis?

Et inspirerende eksempel på dette, er Daarbak Designs samarbejde med den lokale Herning virksomhed HORN-bordplader.

Jan Bertelsen, salgsdirektør, Daarbak design, fortæller: ”Hvis vi er ude og rømme en bygning, og de står med 250 bordplader, vi skal tage med, så har vi en aftale med HORN, at når de kommer forbi med en fyldt lastbil, så henter de bordpladerne hos os, kører dem tilbage, tilskærer dem, om-lakere dem, og videresælger dem. HORN er med til at genanvende non virgin-materialer, de er socialøkonomisk-bevidste i deres produktion og vi sender helst ingen tomme lastbiler retur.”

Så når vi står og kigger på vores egne kælderrum eller lagerdepoter, fyldt med de gamle møbler og sager, hvad så? Hvis du spørger Jan Bertelsen, er svaret klart! ”Alt, hvad der kan tømmes i et hus af møbler, it og inventar, kan vi tage med retur og genanvende. Vi skal ikke fælde flere træer, vi skal ikke vride med plast ud og få det fragtet langvejsfra, vi har tusindvis af materialer lige rundt om hjørnet. Alle regulerbare produkter kan opkøbes igen og igen, granuleres og presses til nye produkter, ikke bare én gang, men flere gange, og det sørger for en længere levetid og færre virgin-materialer”.

Skrevet af Simone Guldhammer, Bæredygtig Herning